Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP'nin tutuklu yargılanan eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması ve tutuksuz yargılanması gerektiği yönünde karar verdi.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) “makul sürede yargılanma hakkı” ile “etkili başvuru hakkını” düzenleyen maddelerinin ihlal edildiğine, 2 yıldır tutuklu bulunan Demirtaş’ın tutukluluğunun sonlandırılmasına dair tüm önlemlerin alınmasına hükmeden mahkeme, Türkiye’yi toplam 25 bin Euro tazminata mahkum etti.
AİHM kararında, dava öncesi tutukluluk süresinin uzun olmasının Demirtaş'ın Türkiye'de Meclis'teki siyasi faaliyetlerde yer alamamasına neden olduğu, bunun da ifade özgürlüğü ile seçilme özgürlüğüne müdahale anlamına geldiği, 16 Nisan 2017'de yapılan anayasa referandumu ile 24 Haziran 2018'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde tutukluluğun uzatılmasının, demokratik bir toplumun temelinde yer alan "çoğulculuğu baltaladığına ve bağımsız siyasi tartışmaların yürütülmesini sınırladığı" belirtildi.
Böylece Türkiye ilk kez AİHS’in 18. maddesini ihlal etmekten suçlu bulundu. AİHS'in 18 maddesi şöyle: "Bu Sözleşmenin hükümleri gereğince, sözü edilen hak ve özgürlüklere getirilen sınırlamalar ancak öngörülen amaçlar için uygulanabilir."
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise kararı, “AİHM kararları bizi bağlamaz. Karşı hamlemizi yaparız” diye değerlendirdi. Ancak Türkiye’nin sözleşmenin 46. maddesi bağlamında mahkemenin kararları ile bağlı olma yükümlülüğü bulunuyor.
20.11.2018
bianet / bbc.com.